En förklaring vad teknisk seo är

·

Vad är Teknisk SEO? En Guide för Nybörjare

Det finns många olika aspekter tillhörande sökmotoroptimering, därav är en utav dessa den tekniska delen. I denna artikel går jag igenom vad teknisk SEO är för något, vilka delar inom teknisk SEO som finns, vilka verktyg man använder sig av och andra viktiga aspekter.

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO innebär att du optimerar din webbplats och server för att förbättra sökmotorernas förmåga att indexera din webbplats på ett effektivt sätt. Genom att implementera tekniska SEO-strategier kan du förbättra din organiska ranking genom att se till att sökmotorerna förstår och rankar din webbplats korrekt.

 Teknisk SEO fokuserar alltså på att optimera de tekniska aspekterna av din webbplats för att öka ranka högt.

Är teknisk SEO komplicerat?

Teknisk SEO kan vara svårt att förstå på grund av dess komplexitet, men med rätt vägledning och behärskning av grunderna blir det hanterbart. Även om det kan kräva lite ansträngning är teknisk SEO inte överväldigande svårt. Att bygga en solid grund och hålla dig uppdaterad med bästa praxis kommer att hjälpa dig mycket.

Varför är teknisk SEO viktigt?

För att uppnå fördelaktiga placeringar i sökmotorer är det viktigt att implementera tekniska optimeringar som säkerställer att hemsidan är lättillgänglig och optimerad för sökmotorernas sök-, index- och renderingprocesser. Följande punkter belyser vikten av teknisk SEO.

 • Förbättra webbplatsens hastighet: En snabbt laddande webbplats förbättrar användarupplevelsen och har en positiv påverkan på sökresultaten.
 • Optimera XML-sitemap: XML-sitemap hjälper sökmotorer att förstå strukturen och organisationen av en webbplats, vilket gör det lättare för dem att söka och indexera alla relevanta sidor.
 • Implementera canonical tags: Canonical tags informerar sökmotorer om den föredragna versionen av en sida, vilket förhindrar problem med duplicerat innehåll och säkerställer att rätt sida indexeras.
 • Hantera 404-fel: Att åtgärda trasiga länkar och hantera 404 sidor förbättrar användarupplevelsen och förhindrar straff från sökmotorer.
 • Optimera webbplatsens navigering: En välutformad webbplatsstruktur och navigering underlättar effektiv sökning och indexering, vilket gör det enklare för sökmotorer att upptäcka och rangordna webbplatsens sidor.

Vad är crawling?

Crawling avser processen att upptäcka och lägga till nya eller uppdaterade sidor i sökindexet hos sökmotorer. Det innebär att Googles sökmotor besöker och läser in webbsidor. Även om termerna ”crawl” och ”index” ibland används synonymt, är de olika men nära relaterade delar i Googles sökprocess.

Hur kontrollerar man crawling på sin hemsida?

Man kan kontrollera crawling på sin egna hemsida genom ett par olika sätt, till exempel genom en robots.txt fil, login-system, lösenordsskyddade sidor och genom att vitlista enskilda IP adresser för tillgång till sidorna.

Vad är robots.txt?

Robots.txt filen berättar för sökmotorer vilka sidor de får och inte får besöka på din hemsida. Ett exempel på detta är om du har en e-handel och inte vill att sökmotorerna skall besöka och indexera kundernas varukorgar.

Vad är crawl rate?

Inuti robots.txt filen finns ett så kallat ”crawl-delay” direktiv man kan använda för att justera hur ofta man vill att sökmotorer skall crawla din hemsida. Medans de flesta sökmotorer respekterar detta direktiv så gör Google inte det, för att justera Googles crawl rate behöver du gå in på Google Search Console och göra det därifrån.

Hur ser man crawlin-aktivitet på sin hemsida?

För Google specifikt så är det lättaste sättet att gå in på Google Search Console och ta del av ”Crawl stats” rapporten, där ser du hur ofta Google har crawlat din sida. Om du vill se all crawling som sker på din hemsida utöver Googles crawlers så behöver du analysera din hemsidas log filer och göra en så kallad log-fil analys.

Vad är crawl budget?

Varje hemsida kommer ha olika crawl budget, detta är en kombination av hur ofta Google crawlar din sida och hur mycket din sida tillåter Google att söka igenom den.

Större hemsidor med frekventa uppdateringar kommer ha en högre crawl budget än mindre hemsidor med mindre frekvent uppdatering. Om crawlers ser att din server har svårt att ta emot besök på grund av frekvent crawling kommer dem att sakta ner eller stanna helt med genomsökningen.

Vad händer efter en sida har blivit genomsökt av crawlers?

Efter en crawler har genomsökt din hemsida så renderar den sidan så att sökmotorn kan förstå innehållet, sidan indexeras sidan om kvaliteten är hög nog och kan sedan finnas i Googles sökresultatssidor.

Vad är indexering?

Indexering i en sökmotor är processen att organisera och lagra onlineinnehåll i en central databas, vilket gör det möjligt för sökmotorn att analysera och förstå innehållet. På så sätt kan sökmotorn ge användarna relevanta resultat baserat på deras sökfrågor.

Vad är robot-direktiv?

En robots-metatagg är ett HTML-snippet som talar om för sökmotorer hur de ska genomsöka eller indexera en viss sida. Den placeras i <head> delen på en webbsida och ser ut på följande sätt:

<meta name=”robots” content=”noindex” />

Kanonisering

När det finns flera versioner av samma sida väljer Google en att lagra i sitt index. Denna process kallas för kanonisering och den URL som väljs som den kanoniska kommer att vara den som Google visar i sökresultaten. Det finns många olika signaler som Google använder för att välja den kanoniska URL:en, t.ex:

 • Kanoniska taggar
 • Duplicerat innehåll
 • Interna länkar
 • Omdirigeringar
 • URL-adresser för webbplatskartor

Det enklaste sättet att se hur Google har indexerat en sida är att använda verktyget URL-inspektion i Google Search Console. Det kommer att visa dig den Google-valda kanoniska URL-adressen.

Snabba vinster inom teknisk SEO

En av de svåraste uppgifterna för någon som jobbar med SEO är att sätta rätt prioriteter. Det finns många bästa praxis, men vissa ändringar/optimeringar kommer alltid ha större påverkan på ranking och trafik än andra. Här är några du bör prioritera:

Kontrollera indexering

Se till att de sidor du vill ska synas i Googles sökresultat faktiskt syns där och är indexerade. Detta kan göras på flera sätt, nedan finner du några:

 • Använd ”site:” med sidans URL och se om du hittar sidan i sökresultatet. Det vill säga, googla sidans webbadress med ”site:” innan. Exempel: ”site:https://seoresurs.se/”
sökresultat med site: operator
 • Använd ett verktyg som Google Search Console
 • Använd ett verktyg som Ahrefs eller SEMrush

Återskapa förlorade länkar

Om din hemsida är ett par år gammalt så är det inte onormalt om vissa webbadresser har ändrats under åren. I många fall har dessa webbadresser länkar från andra hemsidor som kan ha blivit förlorade om dem inte blivit omdirigerade till nya sidor. Om du vill se vilka sidor som har trasiga länkar kan du använda dig av Ahrefs eller SEMrush och snabbt hitta dessa värdefulla länkar.

Se till att lägga en 301-omdirigering från dessa sidor till deras nya motsvarande sidor för att återfå länkkraften.

Lägg in schema-markup

Schema-markup är strukturerad datakod som hjälper sökmotorer att förstå ditt innehåll bättre och även hjälper till att få unika resultat i sökresultatssidorna.

Ett exempel på detta är användningen av FAQ-schema som möjliggör att din hemsida syns på ”Andra frågar också”/”People also ask”.

People also ask panelen i sökresultat

Vad är responsiva hemsidor?

En responsiv hemsida är en som anpassar sig till användaren beroende på vilket system som används för att besöka hemsidan. Om användaren besöker hemsidan med en smartphone skall hemsidan vara responsiv och anpassa sitt utseende samt innehåll för att skapa en bra användarupplevelse för mobilen.

Det är därför viktigt att hemsidan är responsiv så att alla användare med olika enheter kan få en bra användarupplevelse.

Vad är skillnaden mellan responsiva och icke-responsiva hemsidor?

En responsiv webbplats anpassar sin layout och design så att den passar olika skärmstorlekar, t.ex. smartphones, surfplattor och stationära datorer. Detta säkerställer en konsekvent användarupplevelse på alla enheter. En normal webbplats har däremot en fast design, vilket leder till en suboptimal visningsupplevelse på vissa enheter. Responsiv webbdesign är avgörande för att attrahera och behålla användare i dagens mobildrivna värld.

Vad är mobil användbarhet?

Mobilt användbarhet är en viktig aspekt av webboptimering. Det säkerställer att din webbplats är lättillgänglig och användarvänlig på mobila enheter. Detta är avgörande med tanke på det ökande antalet användare som använder internet via sina smartphones och surfplattor.

För att förbättra mobilt användbarhet är det viktigt att fokusera på att förbättra sidhastigheten. Långa laddningstider kan ha en negativ inverkan på användarupplevelsen. Tekniker som att komprimera bilder, minimera CSS-filer och optimera CDN-konfigurationer kan hjälpa till att minska sidladdningstider.

Vad är Core Web Vitals?

Core Web Vitals är de hastighetsmått som ingår i Googles Page Experience-signaler som används för att mäta användarupplevelsen. Måtten mäter visuell laddning med Largest Contentful Paint (LCP), visuell stabilitet med Cumulative Layout Shift (CLS) och interaktivitet med First Input Delay (FID).

Vad är HTTPS?

Https visar att en hemsida har ett SSL-certifikat och att all kommunikation mellan hemsidan och användarens webbläsare inte kan bli avlyssnad eller manipulerad av andra aktörer. Att en hemsida har ett SSL-certifikat är idag standard och är en förtroendegivande signal för Google.

Om din hemsida inte har ett SSL-certifikat så bör du lätt kunna lägga till ett genom ditt webbhotell.  Detta görs genom din cPanel eller DirectAdmin, har du svårigheter med detta råder jag dig att kontakta supporten hos ditt webbhotell.

Vilka verktyg använder man inom teknisk SEO?

Teknisk SEO-analys kräver användning av specialiserade verktyg som kan hjälpa till att identifiera problem och rekommendera förbättringar.

Några populära tekniska SEO-verktyg inkluderar:

 • Google Search Console
 • Ahrefs Webmaster Tools
 • Screaming Frog
 • PageSpeed Insights
 • Chrome DevTools

Dessa verktyg erbjuder funktioner som att övervaka webbplatsens utseende i sökresultat, analysera SEO-prestanda, kontrollera mobilanvändbarhet, felsöka sidhastighet och renderingproblem samt tillhandahålla SEO-data om sidor och webbplatser.

Vad är hreflang?

Implementering av hreflang-taggar är en effektiv strategi för att rikta in sig på specifika språk och geografiska platser. Detta säkerställer att sökmotorer visar rätt språkversioner av din webbplats för användare i olika länder. Detta är särskilt viktigt för internationell inriktning och flerspråkig sökmotoroptimering.

Här är tre viktiga punkter att tänka på när du implementerar hreflang för språkinriktning:

 1. Språkanpassning: Hreflang-taggar specificerar språket på en webbsida och gör det möjligt för sökmotorer att förstå vilken språkversion som ska visas för användare. Detta hjälper till att förbättra användarupplevelsen och öka organisk trafik från olika språktalande målgrupper.
 2. Geografiskt inriktat innehåll: Hreflang-taggar gör det också möjligt för webbplatsägare att tillhandahålla geografiskt inriktat innehåll och säkerställa att användare dirigeras till den mest relevanta versionen av en webbsida baserat på deras geografiska plats. Detta hjälper till att förbättra lokaliseringen och tillgodose specifika behov och preferenser för olika regioner.
 3. Implementering av hreflang: Korrekt implementering av hreflang-taggar innebär att du noggrant specificerar språk och land för varje version av en webbsida. Detta kan göras genom HTML-markering eller HTTP-headers. Det är avgörande att se till att hreflang-taggar korrekt implementeras och valideras för att undvika förvirring eller felaktig språkinriktning.

Trasiga länkar och omdirigeringskedjor

Att upprätthålla en hälsosam webbplats innebär regelbunden kontroll av trasiga länkar och omdirigeringskedjor, vilket kan påverka söktrafiken och användarupplevelsen negativt. Trasiga länkar är länkar som pekar på icke-existerande resurser och gör att användare stöter på felmeddelanden.

Å andra sidan uppstår omdirigeringskedjor när en serie omdirigeringar finns mellan webbadresser, vilket leder till längre laddningstider och potentiell förlust av länkkraft.

För att säkerställa en smidig användarupplevelse och optimera teknisk SEO är det avgörande att regelbundet utföra underhåll av webbplatsen och åtgärda dessa problem snabbt så att google och andra sökmotorer lättare can crawla sajten.

Vad är XML-sitemap?

En xml sitemap är en så kallad sidkarta som underlättar sökmotorers genomsökning av sajter genom att samla länkar till alla URLer på en och samma plats.

Vanliga frågor kring teknisk SEO

Vad är målet med teknisk SEO?

Målet med teknisk SEO är att säkerställa att sökmotorer som Google enkelt kan hitta, genomgå och indexera en webbplats.

Hur påverkar teknisk SEO sökmotorrankningar?

Teknisk SEO påverkar sökmotorrankningar genom olika faktorer. Hemsidans hastighet är viktig för SEO, eftersom snabbare laddningssidor förbättrar användarupplevelsen. Korrekt webbplatsstruktur underlättar indexering och optimering. XML-sitemap förbättrar crawlbarhet. HTTPS och korrekta server-svarskoder påverkar också SEO-prestanda.

Vilka är några vanliga problem som kan påverka en webbplats crawlingsbarhet och indexering?

Vanliga problem som kan påverka webbplatsens krypbarhet och indexering inkluderar långsam webbplats hastighet, trasiga länkar, duplicerat innehåll, serverfel och felaktig URL-struktur. Dessa problem kan hindra sökmotorer från att korrekt krypa och indexera webbplatsen.

Profilbild för Filip Blomqvist
Vill du ha en SEO konsultation om din hemsida?

Boka in en halvtimma med mig så går vi igenom din hemsida, vilka förbättringar du kan göra och hur du bör tänka för att öka dina intäkter och trafik.